Jak se stravujeme?

V lednu tohoto roku proběhla internetová anketa týkající se našich stravovacích zvyků. Ta byla součástí projektu Menu pro změnu, stejně jako prosincové průzkumy v jídelně a v bufetu. A jaké jsou výsledky? Ankety se zúčastnilo 83 žáků a učitelů, což je příznivé číslo. Děkuji vám všem! Také výsledky nejsou špatné, i když je zde prostor pro zlepšení. Podívejte se s námi na pár grafů.

GRAFY

Nepřekvapuje, že většina lidí kupuje potraviny v supermarketu (graf 1), ale dosti vysoké procento pěstuje i svou zeleninu a ovoce, nebo najde cestu přímo k výrobcům či farmářům. A jak kriticky se nakupuje? Podle grafu č. 2 hrají hlavní roli chuť v daný okamžik a cena, ale hodně lidí si zřejmě (aspoň občas) přečte informace na obalu.

Další otázky se zabývaly stravováním doma. Z odpovědí vyplývá, že se (ještě) dost často jí polévky ze sáčku, mražená pizza a další místo čerstvých, nezpracovaných potravin (graf 3 a 4). Vypadá to, že některým chybí čas si připravit pořádné jídlo. To potvrzuje i vysoké číslo lidí, kteří nestihnou (nebo nechtějí?) snídat a pak to řeší až v bufetu (graf 5).

Ostatní grafy snad mluví samy za sebe. Jen stojí za to, pozastavit se u posledního diagramu: může vaše stravování souviset s tím, jak to vypadá na světě…? Popřemýšlejte!

Výsledky ankety si můžete ve volné chvíli také prostudovat na nástěnce Ekoškoly v přízemí.

Tento projekt probíhá za finanční podpory Evropské unie, Ministerstva zahraničních věcí České republiky a České rozvojové agentury.

 

Akce dokumentů

Kategorie: