Hostětín

7. 6. 2016, V úterý navštívili žáci 2.A eko-vesničku Hostětín, kde jsme se dozvěděli, jak fungují pasivní domy, z jakých odrůd vzniká v této vesničce výborný bio-mošt a jak vypadá přírodní zahrada. Celý příspěvek a fotky na "více..."

FOTOGRAFIE

Exkurze Hostětín

V úterý 7. června 2016 navštívili žáci 2.A eko-vesničku Hostětín, kde jsme se dozvěděli, jak fungují pasivní domy, z jakých odrůd vzniká v této vesničce výborný bio-mošt a jak vypadá přírodní zahrada.

Do Hostětína jsme přijeli před 10. hodinou a šli jsme směrem k Centru Veronica. Zde nás přivítal náš průvodce Jenda. Nejprve jsme si sedli do sálu a Jenda nám vykládal, jak funguje takový pasivní dům. Pasivní domy například využívají dešťovou vodu k splachování toalety nebo nabírají chladnější vzduch z přízemí do podkroví, aby tam v létě bylo příjemněji.

Pak jsme se šli podívat do moštárny, kde nám byl osvětlen proces vzniku jablečného moštu. Mošty jsou vyráběny z nejstarších odrůd jablek. Jablka jsou nejdříve rozdělena do násypných boxů, dále jsou omývána a šnekovým dopravníkem dopravována do drtiče, kde jsou následně vylisována, pasterizována a už stačí mošt jen nalít do lahví. V Hostětíně se ovšem nedělají jen jablečné mošty, ale i mošty s dalšími příchutěmi, například s višní, rakytníkem, mátou či s červenou řepou. Na prodejně si také můžete zakoupit bylinné sirupy.

Po prohlídce moštárny jsme nahlédli do přírodní zahrady. Při vstupu byly vysazené bylinky. Na okraji zahrady protékal potůček a asi 20 metrů od budovy stála sušírna. Přírodní zahrada není nijak opečovávaná chemickými prostředky. Stromy se chrání proti mšicím škvory, pro které jsou na stromech speciálně vybudovány domečky ze slámy. V zahradě také nalezneme ukázku zdejších ptáčků nebo xylofon poskládaný z různých druhů dřeva. Největší zábava pro nás však byla stezka, kterou jsme museli projít naboso. Nejprve se šlo po kamenech, potom po šiškách, písku a nakonec jsme prošli potůčkem.

Pak už nám zbývala poslední část programu, a to seznamování s kořenovou čističkou, kde jsou odpadní vody zbaveny nečistot pomoci bakterií na kořenech rákosu a jiných rostlin. Po návratu do hlavní budovy jsme ještě měli možnost nákupu moštů a před odchodem nám byla nabídnuta malá ochutnávka selského moštu.

Moc děkujeme Centru Veronica za umožnění prohlídky a nahlédnutí do tajů vzniku vynikajících bio-moštů z Hostětína.

Barbora Kotková

 

Akce dokumentů

Kategorie: