Den Menu pro změnu

9. 6. 2017. V pátek proběhla v rámci projektu Menu pro změnu závěrečná akce pro vyšší gymnázium, která měla upozornit na to, jak naše stravování souvisí se životním prostředím. Tento akční den jsme nazvali „Den Menu pro změnu“ a obnášel zajímavou prezentaci ekologických potravin, včetně jejich prodeje, ochutnávku a přednášku s diskuzí. Další informace a fotografie na "více...".

FOTOGRAFIE

... Během 2. a 3. vyučovací hodiny a velké přestávky prezentovali zástupci dvou firem potraviny, které zatěžují životní prostředí méně než obyčejné výrobky. Jednalo se o firmu Óm-Vital z Veselí nad Moravou a Biofarmu Javorník ze Štítné nad Vláří. Ten, kdo si dal jen lehkou snídani a přinesl pár korun, mohl ochutnat a pak i koupit některý z vybraných výrobků pro sebe nebo pro rodinu, např. čtyři druhy kváskových chlebů z Minipekárny pana Kováře ze Sudoměřic a čtyři druhy pomazánek vyrobených u nás (pohankový salát, pomazánka s medvědím česnekem, farmářské máslo, tofu pomazánka). Dále se nabízely mrkvánky s hruškovými povidly z pekárny Zrnko a luštěninová směs Čap čapat (upražená čočka a hrách s indickým kořením). Zástupci Biofarmy nám dávali ochutnat ovocem ochucené jogurty a různé sýry z vlastní výroby.

Z obce Lopeník přijel soukromý ekologický zemědělec Ing. Zbyněk Piro a přednášel o tom, jak se můžeme stravovat ohleduplněji k životnímu prostředí a jak lze hospodařit i „jinak“. Probíral s námi několik problémů, které současný způsob stravování vyvolává. Poukazoval na to, že dnes můžeme sehnat potraviny z celého světa a po celý rok, že hodně potravin je zpracováno průmyslem, že v USA a v Evropě jíme příliš mnoha masa. Pozastavil se i nad tím, kolik dobrých potravin vyhazujeme (z celkové produkce zhruba třetinu!), zatím co jinde na světě je hladomor.

Projekt Menu pro změnu probíhá za finanční podpory Evropské unie, Ministerstva zahraničních věcí České republiky a České rozvojové agentury.

Akce dokumentů

Kategorie: